Karhut lammen rannalla

Kuvien takana Stepi Sundberg

Kuvaushistoriaa ja kalustoa

Valokuvaus on ollut harrastukseni jo nuoresta lähtien. Ensimmäiset kuvat otin isäni manuaalisäätöisellä filmipokkarilla, jonka salama käytti kertakäyttöisiä "lamppuja". Kuvasin useita vuosia Contax filmijärkkärillä, muutamilla erilaisilla objektiiveillä. Kuvasin ja kehitin itse jonkin verran mustavalkoisia kuvia, maisemia kuvasin pääasiassa dioille ja muuten käytin värifilmiä.

Digiaikaan siirtyminen tapahtui Sonyn DSC-F505 ja DSC-F707 kameroiden kautta. Molemmat olivat aikanaan erittäin hyviä kameroita, mutta mallin vaihtumisen myötä salamat piti myös uusia. Digijärkkäriin siirtymisen yhteydessä päätin, että se on joko Canon tai Nikon, jolloin voin olla varma hankkimieni oheistarvikkeiden yhteensopivuudesta myös tulevien kamerarunkojen kanssa.

Ensimmäinen digijärkkärini oli Nikon D80, nykyään kuvaan Nikon D300:lla ja D3S:llä. Digijärkkärit ovat laajentaneet huomattavasti valokuvausharrastustani. Olen kuvannut elämän koko kirjoa ristiäisistä hautajaisiin, tälle välille on mahtunut rippijuhlia, ylioppilasjuhlia, häitä, perhejuhlia, mallikuvauksia, maisemakuvausta, karhukuvausta, rallikuvausta, urheilukilpailuja jne.

Nykyinen kuvauskalustoni ja erityisesti Nikonin monisalamajärjestelmä mahdollistaa esim. studiokuvien ottamisen melkein missä tahansa tilassa. Mieleenpainuvin kuvauskokemus oli ensimmäinen karhukuvaus vuonna 2008. Matkalla kuvauspaikalle opas pysähtyi ja sanoi, että "odotetaan hetki", ihmettelimme että mitä nyt pitää odottaa, tähän opas totetesi "annetaan tuon karhun mennä vähän kauemmaksi tuosta polun vierestä".

Kuvaamisessa kehittyy vain kuvaamalla ja opiskelemalla, niimpä aloitin tammikuussa 2011 Visuaaliviestinnän instituutissa Kuvallisen ilmaisun perustutkinnon, osaamisalana valokuvaus.

Miksi kuvaan?

Valokuvaus on erinomainen tapa tallentaa muistoja omista harrastuksista, perhejuhlista ja muista mielenkiintoisista tilanteista. Jokaisen kuvan ottaminen on oma ainutkertainen haaste, jossa pyrin joka kerta parempaan lopputulokseen. Kuvaamisessa voi kehittyä vain kuvaamalla ja opiskelemalla lisää kuvaamisesta.

Harrastukseni

Valokuvauksen lisäksi harrastuksiini kuuluu partio, suunnistus ja toiminta Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa. Partiossa aktiivitoimintani on nykyään partiotaitokilpailuissa käyminen sekä Helsingin Metsänkävijöiden tilintarkastajana toimiminen. Partiotaitokilpailuja on tullut kierrettyä reilut 20 vuotta harmaassa sarjassa Kihokolmiot-vartiossa.

Suunnistuksessa vuoden kohokohta on Jukolan viesti, johon olen osallistunut 25 kertaa Helsingin Metsänkävijöiden harrastajaporukalla. Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa kuulun partiolaisten hälytysryhmään, joka on viranomaisten apuna esim. etsinnöissä.

Stepi kisojen kätevyystehtävien kimpussa.

Stepi kisoissa Stepi kisoissaTmi Stepi | Stepi Sundberg | 045 7880 1657 | stepi(at)stepi.fi | Y-tunnus 2297422-8